Cytrynowe udka z kurczaka

    Cytrynowe udka z kurczaka

    2polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Najbardziej aromatyczne udka jakie kiedykolwiek jadłam. Mocno ziołowa marynata z dodatkiem cytryny i czosnku nadaje wyjatkowego smaku!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 8 udek z kurczaka
    • 1 cytryna
    • Marynata
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 łyżka masła
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1/2 łyżeczki kolendry
    • 1/2 łyżeczki rozmarynu
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • kiełki słonecznika do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Udka opłukać i osuszyć. Cytrynę wyszorować i pokroić w plasterki.
    2. W rondelku rozgrzać oliwę z masłem. Dodać czosnek, zioła i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować przez 30 sekund, aż aromat się uwolni. Odstawić do przestygnięcia, a następnie nasmarować udka i odstawić na godzinę.
    3. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C.
    4. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć plasterkami cytryny. Piec przez 20-30 minut, aż będą rumiane.
    5. Przed podaniem udekorować kiełkami słonecznika i paskami skórki cytrynowej.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis