Szpinakowe roladki z piersi kurczaka

    Szpinakowe roladki z piersi kurczaka

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ulubiony obiad całej mojej rodziny - roladki z kurczaka z nadzieniem z pietruszki, parmezanu i świeżego szpinaku. Najczęściej podaję je z makaronem wzbogaconym szpinakiem, który najpierw podsmażam z czosnkiem na oliwie.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g piersi z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 150 g liści szpinaku
    • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki startego parmezanu
    • 20 plasterków wędzonego boczku
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mięso pokroić na duże plastry i delikatnie rozbić na płaty. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić.
    2. Szpinak dokładnie umyć, osuszyć i oderwać łodyżki.
    3. W miseczce wymieszać pietruszkę z masłem i parmezanem.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    5. Na każdy plaster mięsa nałożyć warstwę nadzienia z pietruszką. Przykryć szpinakiem (5 liści na roladkę) i zwijać ruloniki.
    6. Każdą roladkę zawinąć w plastry boczku i zabezpieczyć wykałaczką albo obwinąć nicią kuchenną.
    7. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i obsmażyć roladki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec przez 20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis