Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem

    Rozgrzewająca zupa z dyni z makaronem

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 19 osób

    Olbrzymia, pomarańczowa i przede wszystkim zdrowa. Jak się okazuje dynia nie służy tylko do zamieniania jej w karocę dla kopciuszka. Idealnie sprawdza się do przygotowania pysznej i pożywnej zupy.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 paczka (250 g) makaronu nitki
    • ok. 1,5 kg dyni
    • 2 średnie cebule
    • 3 łyżki oleju
    • ¼ łyżeczki chili w płatkach
    • sól do smaku
    • 100 ml słodkiej śmietanki
    • 1 łyżka kaparów z zalewy
    • woda

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
    2. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor.
    3. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię. Dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała.
    4. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy.
    5. Podawać z makaronem nitki. Smacznego!

    rada

    Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis