Cynamonowy indyk

    Cynamonowy indyk

    2polubienia
    1dzień2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Aromatyczny przepis na pieczoną pierś z indyka z jabłkami. Najlepiej smakuje z ryżem. Można go udekorować żurawiną i brzoskwiniami.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 pierś z indyka
    • Marynata
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • 1 szczypta kardamonu
    • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
    • 4 goździki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki czerwonego wina

    • 1,5 kg jabłek
    • 1 łyżeczka cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień2godz.20min. 

    1. Indyka opłukać i osuszyć.
    2. Wszystkie przyprawy wymieszać z winem i powstałą marynatą natrzeć indyka. Przykryć i odstawić do lodówki na dobę.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    4. Jabłka pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne.
    5. Pierś z indyka włożyć do rękawa do pieczenia, wlać pozostałą marynatę i dodać jabłka.
    6. Piec przez około 2 godziny. Mięso wyłożyć na półmisek, a jabłka i sos pieczeniowy zmiksować, doprawić cukrem i podawać do mięsa.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis