Zapiekanka szpinakowo-ryżowa

    Zapiekanka szpinakowo-ryżowa

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nowo odkryty przepis na danie, które łączy w sobie risotto i zapiekankę - może być w wersji mięsnej lub z samymi warzywami, ale zawsze z dużą ilością sera.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 średnie marchewki, posiekane
    • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 100 g pieczarek, posiekanych
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • 1/2 szklanki mleka
    • 2 szklanki bulionu warzywnego
    • 400 g mrożonego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
    • 1 szklanka brązowego ryżu
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 200 g gotowanej szynki, pokrojonej w kostkę (opcjonlnie)
    • 150 g sera cheddar, startego
    • 1/2 szklanki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
    2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, selera, grzyby, cebulę i czosnek i smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
    3. Na oddzielnej patelni przygotować zasmażkę. Rozpuścić masło wymieszać z mąką, podsmażyć, a następnie rozprowadzić mlekiem.
    4. Do warzyw dodać bulion i zasmażkę, wymieszać i zagotować. Dodać szpinak, ryż, zioła i pieprz, wymieszać i ponownie doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia, dodać szynkę, połowę sera żółtego i parmezan, wymieszać i przełożyć do naczynia. Przykryć folią.
    5. Piec przez 40 minut. Odkryć folię, posypać pozostałym serem i piec przez kolejne 5 minut, aż ser sie roztopi.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis