Zaloguj się Zarejestruj się

Świąteczna pieczona szynka

Tradycyjny meksykański przepis na pieczoną szynkę naszpikowaną migdałami, suszonymi śliwkami i obłożoną ananasem. Wyjątkowa, nie tylko na świąteczne okazje! Zobacz nasz przepis video z tą szynką.

Anamaria

Składniki
ilość porcji: 24 

  • 5-6 kg szynki bez kości
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula, pokrojona na ćwiartki
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 ml cydru
  • 70 g blanszowanych migdałów
  • 15 suszonych śliwek, pokrojonych w plasterki
  • 1 puszka (800 g) ananasa w plastrach w syropie
  • 2 łyżki smalcu

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 6godz.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 14godz.30min. 

  1. W szynce zrobić głębokie nacięcia ostrym nożem i włożyć ją do dużej miski.
  2. W blenderze zmiksować czosnek z cebulą, 250 ml cydru, solą i pieprzem. Polać szynkę, przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.
  3. Szynkę wyjąć z lodówki i odstawić, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Przełożyć do brytfanny. Marynatę z miski wymieszać z syropem z anansów.
  4. W nacięcia w szynce powtykać migdały i śliwki, wstrzyknąć pozostały cydr. Posmarować szynkę smalcem, a na wierzchu ułożyć plastry ananasa. Przykryć folią aluminiową.
  5. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 5-6 godzin, w trakcie kilkakrotnie polewając marynatą z sokiem. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby mięso się przyrumieniło. Odstawić na 20 minut, a następnie kroić.

Zobacz jak to zrobić!

Jak upiec szynkę
Jak upiec szynkę

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie