Roladki z piersi indyka z pesto

    Roladki z piersi indyka z pesto

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Smaczny sposób na podanie indyka z nutką włoskiej kuchni - dzięki pesto. Soczyste i aromatyczne roladki, które najlepiej podawać z ryżem i sałatką.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g piersi z indyka
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka oregano
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki sosu pesto
    • 15 plasterków wędzonego boczku
    • 2 łyżki oliwy
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Pierś z indyka pokroić na duże plastry. Lekko rozbić na deseczce (ja ugniatam ręką) aby powstał płat mięsa. Oliwę wymieszać z oregano, czosnkiem, solą i pieprzem.
    2. Każdy płat indyka natrzeć mieszaniną oliwy z przyprawami. Rozsmarować na wierzchu odrobinę pesto i zwijać w rulonik.
    3. Każdy rulonik zawinąć w 2-3 plasterki boczku i zabezpieczyć wykałaczką albo obwiązać nicią kuchenną.
    4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    5. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i obsmażyć roladki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut.
    6. Na kilka minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć, aby roladki ładnie się przyrumieniły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis