Placuszki z cukinii z marchewką

    Placuszki z cukinii z marchewką

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To jedne z najsmaczniejszych placków warzywnych. Dodałam odrobinę marchewki i posiekanej mięty. Rewelacja!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g cukinii
    • 1 marchewka
    • 2 jajka
    • 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki posiekanej mięty
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +10min. odstawienie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Cukinię obrać, jeśli jest starsza wydrążyć pestki. Zetrzeć na tarce. Posolić i odstawić na 10 minut, aby puściła sok, po czym dobrze odcisnąć.
    2. Marchewkę zetrzeć i wymieszać z cukinią. Dodać jajka, mąkę, natkę, miętę, koperek i paprykę, dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    3. Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką placki i smażyć z obu stron na rumiano.

    rada

    Po usmażeniu placki można odkładać na papierowy ręcznik aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis