Carpaccio wołowe

    Carpaccio wołowe

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Carpaccio to przystawka z surowego mięsa, więc składniki muszą być bardzo świeże. Polędwica jest krojona w plasterki o grubości 1 mm, a dodatkowo cieniutko rozwałkowywana!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g polędwicy wołowej
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
    • 3 pieczarki
    • 50 g parmezanu
    • garść liści bazylii
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Polędwicę pokroić na cienkie plasterki, położyć na desce i rozwałkować na cienki płat.
    2. Półmisek posmarować oliwą i obłożyć plastrami mięsa jeden koło drugiego. Skropić oliwą.
    3. Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na mięsie.
    4. Parmezan pokroić w cieniutkie plasterki albo zetrzeć na specjalnej tarce do sera. Posypać mięso.
    5. Całość oprószyć solą i pieprzem. Udekorować bazylią i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis