Cannelloni brokułowo-szpinakowe

    Cannelloni brokułowo-szpinakowe

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Rurki makaronowe napełniane rozmaitym nadzieniem i zapiekane w sosie to jedno z moich ulubionych dań. Tym razem wersja warzywno-serowa. Pycha!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 brokuł
    • 200 g świeżego szpinaku
    • 3 ząbki czosnku
    • 200 g sera feta
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/4 szklanki posiekanej mięty
    • sól i pieprz do smaku
    • 300 g makaronu cannelloni
    • Sos
    • 100 g masła
    • 2 łyżki mąki
    • 2 szklanki zimnego mleka
    • 2 żółtka
    • 1/2 szklanki śmietany
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 szklanki startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować na parze na półmiękko. Posiekać.
    2. Szpinak opłukać, odkroić korzonki, a liście posiekać. Czosnek posiekać, ser pokroić w kostkę.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    4. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć posiekany czosnek. Dodać szpinak i miętę, i smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Zestawić z ognia, dodać brokuły i fetę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    5. Farszem nadziewać rurki makaronowe i układać w naczyniu żaroodpornym.
    6. Przygotować sos: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, dobrze wymieszać, aby nie było grudek i podsmażyć. Dodać mleko i zagotować, cały czas mieszając. Gotować, aż sos zgęstnieje do konsystencji śmietany.
    7. W garnuszku rozmieszać żółtka ze śmietaną. Stopniowo dodawać do sosu, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki. Doprawić gałką, solą i pieprzem.
    8. Sosem polać cannelloni, posypać parmezanem.
    9. Piec przez 30 minut.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis