Pieczone warzywa rozmaite

    Pieczone warzywa rozmaite

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Doskonały dodatek do pieczonych mięs i ryb. Można eksperymentować z różnymi warzywami korzeniowymi według uznania i apetytu.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 marchewki
    • 1 seler
    • 1 rzepa
    • 1 kalarepa
    • 1 brukiew
    • Sos
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki syropu klonowego
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Warzywa obrać i pokroić w równe grube kawałki. Przełożyć do przygotowanego naczynia.
    3. W rondelku wymieszać oliwę z syropem i octem. Dodać czosnek i podgrzać, aby polewa była gorąca. Polać nią warzywa i obtoczyć, aby były pokryte równomiernie.
    4. Piec przez około 1 godzinę, przewracjąc w międzyczasie raz. Przed podaniem oprószyć solą i pieprzem.

    rada

    Ilość sosu można dostosować wedle zapotrzebowania w proporcji oliwa:syrop:ocet - 2:2:1.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis