Miodowy śledź z cytryną

    Miodowy śledź z cytryną

    1polubienie
    1dzień20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny choć mniej tradycyjny przepis na śledzie z dodatkiem miodu. Warstwy śledzia, cebuli, cytryny i przypraw marynowane w oleju.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 płaty śledziowe
    • 2 cebule
    • 1 cytryna
    • 10 ziarenek ziela angielskiego
    • 4 liście laurowe
    • 4 łyżeczki miodu
    • 1 szklanka oleju rzepakowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień20min. 

    1. Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny, odsączyć i pokroić na kawałki.
    2. Cebule i cytrynę obrać i pokroić w cienkie plasterki.
    3. Na dnie słoja (może być kamienny garnek) ułożyć warstwę cebuli. Dodać 2-3 ziela angielskie i liść laurowy, 2-3 plasterki cytryny oraz łyżeczkę miodu. Polać olejem tak, aby przykrył przyprawy.
    4. Na przyprawach ułożyć warstwę śledzia, a następnie powtórzyć warstwę cebuli, cytryny i przypraw z miodem, zalać olejem i znów przykryć kawałkami śledzia. Układać takie warstwy do wyczerpania składników. Na wierzchu powinna być cebula z przyprwami. Lekko docisnąć warstwy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
    5. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis