Śledź w cynamonie

    Śledź w cynamonie

    2polubienia
    1dzień25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyjątkowy przepis na śledzie, który otrzymałam od znajomej. Dzięki korzennej marynacie z czerwonego wina z cynamonem i goździkami zyskują wyjątkowy smak.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 4 płaty filetów śledziowych
    • 1 czerwona cebula
    • Marynata
    • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 50 g rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień25min. 

    1. Śledzie namoczyć w wodzie i odstawić na godzinę. Odsączyć i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w krążki.
    2. Wszystkie składniki marynaty oprócz rodzynek wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i dodać do marynaty. Odstawić do przestudzenia.
    3. Śledzie układać w słoiku przekładając cebulą, zalać marynatą. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis