Śledzie z kaparami i czerwoną cebulą

    Śledzie z kaparami i czerwoną cebulą

    2polubienia
    8godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo aromatyczne i smaczne śledzie w zalewie z dodatkiem kaparów, octu winnego i oleju lnianego. Polecam!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 płaty śledziowe
    • 1 czerwona cebula
    • 1 łyżka kaparów
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • 2 łyżki octu winnego
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 1/2 szklanki oleju lnianego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 8godz.20min. 

    1. Śledzie namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 2 godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę.
    2. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Śledzie odsączyć i pokroić na kawałki.
    3. W dużym słoiku układać warstwy cebuli i śledzi, przekładając kaparami i zielem angielskim. Skropić sokiem z cytryny i octem winnym. Oprószyć pieprzem. Zalać olejem. Wstawić do lodówki na noc.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis