Pieczony kurczak z czosnkiem i majerankiem

    Pieczony kurczak z czosnkiem i majerankiem

    2polubienia
    14godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przygotowania tego pysznego kurczaka należy rozpocząć wieczorem poprzedniego dnia. Najpierw namoczyć, potem zamarynować w przyprawach, a następnie upiec na złoto i konsumować!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 cały kurczak (około 1,5 kg)
    • 2 litry ciepłej wody
    • 2 łyżeczki soli
    • Marynata
    • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
    • 1 łyżeczka chili
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1 łyżeczka pieprzu
    • 5 ząbków czosnku, wyciśniętych przez praskę
    • 5 łyżek majeranku
    • Do pieczenia
    • 1/3 szklanki czerwonego wina
    • 2 cebule, pokrojone w plastry
    • 3 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 1/2 selera, pokrojonego w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +12godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 14godz. 

    1. Kurczaka dokładnie umyć. W dużym garnku wymieszać wodę z solą, włożyć kurczaka, przykryć i wstawić na noc do lodówki.
    2. Na drugi dzień kurczaka wyjąć z wody i dobrze osuszyć. Przyprawy na marynatę wymieszać i wetrzeć w kurczaka na zewnątrz i wewnątrz. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
    3. Dokładnie umyć butelkę po piwie. 1/3 szklanki wina zmieszać z 1/3 szklanki wody i przelać do butelki. Kurczaka nasadzić na butelkę i ustawić w naczyniu żaroodpornym. Dookoła obłożyć warzywami.
    4. Naczynie z kurczakiem wstawić do zimnego piekarnika, a następnie nagrzać go do temperatury 170 stopni C.
    5. Piec przez 90 minut (zawsze piekę na termoobiegu). W międzyczasie kilkakrotnie polewać kurczaka wyciekającymi sokami.
    6. Kiedy kurczak jest gotowy, piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić mięso w środku na 10 minut. Następnie ostrożnie zdjąć kurczaka z butelki, poporcjować i podawać.

    rada

    1,5-kilogramowego kurczaka piecze się zazwyczaj przez około 100 minut. Jeśli kurczak waży około 1 kg, należy go piec przez 70-80 minut, a większe sztuki przez 120-130 minut.

    rada

    Temperatura pieczenia kurczaka na termoobiegu to 170 stopni C, a bez termoobiegu - 180 C.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis