Hiszpańska zupa czosnkowa

    Hiszpańska zupa czosnkowa

    4polubienia
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Aromatyczna i smaczna zupa dla wielbicieli czosnku. Gotowana na bulionie wołowym, choć można ją przyrządzić w wersji wegetariańskiej na wywarze warzywnym.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 ząbków czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 1 litr bulionu wołowego
    • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
    • szczypta tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 jajka
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić wzdłuż na pół.
    2. W rondlu rozgrzać oliwę i usmażyć czosnek na złoto, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Przełożyć na talerz.
    3. Do rondla wsypać paprykę, podsmażyć, aby aromat się uwolnił, a następnie zalać bulionem. Dodać czosnek, kolendrę i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez 5 minut na małym ogniu.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 230 stopni C.
    5. Zupę przelać do żaroodpornych miseczek lub kokilek. Do każdej porcji wbić ostrożnie jajko. Miseczki wstawić do piekarnika. Zapiekać przez 2-3 minuty - jajko powinno się ściąć.
    6. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis