Pieczona dynia kabocha

    Pieczona dynia kabocha

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tak przyrządzona japońska dynia może być podawana jako deser, ale jest też pysznym dodatkiem do pieczonych mięs. Słodki, wprost rozpływający się miąższ z odrobiną octu balsamicznego i brązowego cukru.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • szczypta soli
    • 1 dynia kabocha

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Dynię umyć, przekroić na ćwiartki, wydrążyć pestki.
    3. Cukier wymieszać widelcem z octem, oliwą i solą. Mieszanką natrzeć dynię wewnątrz i na zewnątrz. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową.
    4. Piec przez około 70 minut, aż będzie miękka. Widelec powinnien gładko wchodzić w miąższ.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis