Okra w sosie pomidorowym z serem

    Okra w sosie pomidorowym z serem

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Orientalne danie, które przygotowałam ostatnio na przyjęcie z cyklu kuchnie świata. Asafoetida (asafetyda) i garam masala to przyprawy używane w kuchni indyjskiej, które można kupić w sklepach z żywnością orientalną.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/4 łyżeczki asafoetidy
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1/2 łyżeczki kuminu
    • 1/4 łyżeczki curry
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 200 g okry
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki garam masali
    • 100 g twardego sera białego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać asafoetidę, kurkumę, kumin i curry. Smażyć, cały czas mieszając, przez minutę, aż uwolni się aromat.
    2. Dodać koncentrat pomidorowy i odrobinę wody, wymieszać aby powstał jednolity sos.
    3. Okrę umyć, osuszyć i odciąć twarde końcówki. Pokroić na 2 cm kawałki. Dodać do sosu i dusić przez 15 minut, aż zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Dodać garam masalę, wymieszać.
    4. Ser pokroić w słupki i dodać do sosu. Delikatnie wymieszać, aby ser się nie rozpadł. Przykryć i odstawić na kilka minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis