Tartaletki z serem pleśniowym i gruszkami

    Tartaletki z serem pleśniowym i gruszkami

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Moje najnowsze odkrycie, które zrobiło furorę na imprezie urodzinowej. Malutkie tartaletki z ciasta filo nadziewane serkiem wiejskim, serem pleśniowym i udekorowane plasterkami gruszki.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 szklanka wody
    • 1 cytryna
    • 2 dojrzałe gruszki
    • 2 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 szalotka, posiekana
    • 400 g serka wiejskiego
    • 100 g sera pleśniowego, pokruszonego
    • 1 jajko
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie ciasta filo
    • 2 łyżki masła, roztopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +15min. studzenie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Wodę wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytyny. Gruszki obrać i pokroić na cienkie plasterki, wrzucić do roztworu z cytryną, a następnie dobrze odsączyć.
    2. Na patelni roztopić masło i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Przełożyć do blendera. Dodać serek wiejski, ser pleśniowy, jajko, oliwę z oliwek i pietruszkę, i zmiksować na gładko. Posmakować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremki na mini tarty.
    4. Ciasto filo delikatnie rozłożyć, każdy płat posmarować masłem i pokroić na kwadraty - wyłożyć nimi foremki.
    5. Nakładać serowe nadzienie do przygotowanych foremek.
    6. Piec przez 15 minut, aż nadzienie się zetnie. Odstawić na 15 minut do przestygnięcia, a nastepnie dekorować plasterkami gruszki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Wygląda świetnie ale ja zastąpiłem ser pleśniowy serem bałkańskim, od kiedy przeczytałem na stronie pogromców mitów medycznych, że ser pleśniowy może być niezdrowy ( http://pogromcymitowmedycznych.pl/myth/117/serki-pleśniowe-są-niezdrowe/ ) to wole jednak go unikać - 12 paź 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis