Chrupiący kurczak po hiszpańsku

    Chrupiący kurczak po hiszpańsku

    5polubień
    3godz.55min.


    Zrobione przez 10 osób

    Pyszny i szybki sposób na kurczaka wyszperany w książce o kuchni hiszpańskiej. W ten sposób można przyrządzić udka, skrzydełka i piersi kurczaka.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 udek kurczaka
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1/4 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 4 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
    • 2 łyżki oliwy
    • 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
    • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
    • 1/2 cukinii, pokrojonej w plasterki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.55min. 

    1. Udka kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć skórką, sokiem z cytryny oraz czosnkiem. Przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.
    2. Mąkę wymieszać z przyprawami i obtoczyć w niej udka.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć udka na złoty kolor.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    5. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 20 minut.
    6. W międzyczasie na patelni podsmażyć cebulę z marchewką i cukinią, aż zmiękną. Oprószyć solą i pieprzem. Podawać z kurczakiem.

    Wszystko o kurczaku

    Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym jak przechowywać i odpowiednio upiec kurczaka przeczytaj nasz artykuł: "Przygotowanie i przechowywanie kurczaka".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis