Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

    Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Rozgrzewająca i aromatyczna zupa-krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem suszonych pomidorów i papryczki chili.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 g suszonych pomidorów (nie z oliwy)
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 1 czerwona cebula, posiekana
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 papryczka chili, posiekana
    • 350 g czerwonej soczewicy
    • 4 liście laurowe
    • 1 litr bulionu warzywnego
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 2 łyżeczki mielonego kminku
    • 4 łyżki śmietany 18%
    • kilka płatków chili
    • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +30min. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Pomidory zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Odsączyć i posiekać.
    2. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać papryczkę chili i pomidory, i podsmażyć mieszając. Dodać soczewicę i liście laurowe, zalać bulionem i gotować przez około 30 minut, aż soczewica będzie miękka.
    3. Z zupy wyjąć liście laurowe, doprawić cynamonem i kminkiem. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładko.
    4. Podawać ze śmietaną, posypaną płatkami chili i kolendrą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis