Czekoladowy krem do tortu

  • 1komentarz
  • 2polubienia
  • 15min.

Czekoladowy krem do dekoracji tortu lub służący jako masa do ciast. Prosto i szybko się go przygotowuje, dlatego jest niezawodny!

Mary Beth Guba

Składniki

ilość porcji: 16 

  • 170 g (1 szklanka) półsłodkich groszków czekoladowych
  • 4 łyżki masła
  • 115 g (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 330 g (2,75 szklanki) cukru pudru

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

  1. Roztopić czekoladę z masłem. Odstawić do wystygnięcia, a następnie, mieszając, dodać śmietanę, wanilię i sól. Stopniowo dodawać cukier puder, stale mieszając, aż polewa będzie odpowiednio gęsta do smarowania.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

justys004
autor:
3

zupełna masakra. Zdecydowanie za słodkie. Może na polewę to się nadaje ale na pewno nie na masę. Kupa nerwów bo chciałam dodać masę do tortu którego robiłam w ostatniej chwili. Mam nauczkę. - 28 sie 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie