Czekoladowy krem do tortu

    Czekoladowy krem do tortu

    3polubienia
    15min.


    Zrobione przez 338 osób

    Czekoladowy krem do dekoracji tortu lub służący jako masa do ciast. Prosto i szybko się go przygotowuje, dlatego jest niezawodny!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 170 g (1 szklanka) półsłodkich groszków czekoladowych
    • 4 łyżki masła
    • 115 g (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 330 g (2,75 szklanki) cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Roztopić czekoladę z masłem. Odstawić do wystygnięcia, a następnie, mieszając, dodać śmietanę, wanilię i sól. Stopniowo dodawać cukier puder, stale mieszając, aż polewa będzie odpowiednio gęsta do smarowania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    5

    zupełna masakra. Zdecydowanie za słodkie. Może na polewę to się nadaje ale na pewno nie na masę. Kupa nerwów bo chciałam dodać masę do tortu którego robiłam w ostatniej chwili. Mam nauczkę. - 28 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis