Ziemniaki au gratin

    Ziemniaki au gratin

    6polubień
    1godz.


    Zrobione przez 25 osób

    Wspaniały i prosty do przygotowania dodatek do dań. Pysznie kremowe ziemniaki z odrobiną czosnku, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku! Zobacz nasz przepis video z tą zapiekanką!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 ml śmietany kremówki
    • 1 jajko
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
    • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
    • 1 łyżka masła
    • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
    • 50 g startego sera (grojer, edam, ementaler)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. W misce lekko roztrzepać śmietanę z jajkiem. Dodać sól, pieprz i gałkę.
    3. Naczynie żaroodporne natrzeć rozgniecionym czosnkiem i natłuścić masłem. Rozłożyć równomiernie plasterki ziemniaków i polać śmietaną z jajkiem. Wierzch posypać serem.
    4. Piec przez 45 minut, aż zapiekanka będzie rumiana.

    Zobacz jak to zrobić!

    Zapiekanka ziemniaczana - au gratin
    Zapiekanka ziemniaczana - au gratin

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis