Cielęcina z okrą

    Cielęcina z okrą

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Okra to smaczne warzywo popularne w kuchni indyjskiej. Można ją dostać w sklepach z żywnością orientalną. Koniecznie spróbuj!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg cielęciny (lub piersi z kurczaka)
    • 2 łyżki oleju
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    • szczypta garam masala
    • 1/4 łyżeczki kurkumy
    • szczypta kminu rzymskiego
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 g okry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Cielęcinę opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
    2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i podsmażyć, cały czas mieszając. Całość zalać koncentratem, dodać odrobinę wody, wymieszać, dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
    3. Z okry odkroić twarde końcówki i dodać do mięsa. Dusić pod przykryciem przez 10-15 minut. Podawać z ryżem basmati.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis