Pieczona szynka

    Pieczona szynka

    5polubień
    2dni2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo często przyrządzam taką szynkę - jest dużo lepsza od sklepowej, bo domowa i aromatyczna, a pozbawiona konserwantów!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1,5 kg szynki wieprzowej
    • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
    • 1 łyżeczka pieprzu białego
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżeczki papryki czerwonej
    • 1 łyżka majeranku
    • 2-3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1/2 łyżeczki soli zmiękczjącej mięso
    • 2 cebulki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +2dni marynowanie  ›  Gotowe w: 2dni2godz.45min. 

    1. Szynkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oliwę wymieszać z wszystkimi przyprawami (oprócz soli zmiękczającej!) i dobrze wetrzeć w szynkę. Wstawić do lodówki na 2-3 dni.
    2. Na pół godziny przed pieczeniem natrzeć szynkę solą zmiękczającą mięso.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni C.
    4. Cebulki pokroić w plasterki i obłożyć nimi szynkę. Włożyć do rękawa do pieczenia (ewentualnie obwinąć folią aluminiową).
    5. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec jeszcze przez godzinę.

    rada

    Czas pieczenia zależy od wagi - najlepiej stosować zasadę na 1 kg mięsa - godzina pieczenia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis