Sałatka z awokado i gorgonzoli

    Sałatka z awokado i gorgonzoli

    2polubienia
    23min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wykwintna sałatka na wyjątkowe okazje. Można użyć dowolnej sałaty - roszponka, rukola czy endywia smakują tu wyśmienicie!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mieszanki różnych sałat (roszponka, rukola, endywia)
    • 2 awokado
    • 150 g sera gorgonzola, pokruszonego
    • 100 g migdałów, posiekanych
    • 200 g winogron
    • 1 łyżeczka świeżej bazylii
    • 1/2 łyżeczki świeżego oregano
    • szczypta majeranku
    • szczypta lubczyku
    • Sos
    • 4 łyżki oleju z pestek winogron
    • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
    • 2 łyżki octu winnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 23min. 

    1. Sałatę opłukać i osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki i włożyć do salaterki.
    2. Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę, a miąższ wydrążyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na sałatcie. Dodać ser i migdały, posypać winogronami.
    3. W rondelku zagotować wszystkie składniki na sos, gorącym polać sałatkę i posypać ziołami. Od razu podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis