Ziemniaczane puree na warzywach

    Ziemniaczane puree na warzywach

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny sposób na dodatek do ryb lub mięsa. Ziemniaki zmiksowane na puree podawane na duszonych warzywach.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 6 ziemniaków
    • 3 łyżki masła
    • 4 ząbki czosnku
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 5-6 pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 1 brokuł, podzielony na różyczki
    • 250 g zielonej fasolki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka pełnotłustego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzić i obrać. Wrzucić do blendera i zmiksować.
    2. Na maśle podsmażyć 2 ząbki czosnku. Dodać do ziemniaków razem z jogurtem i zmiksować na jednolitą masę.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć pozostały czosnek z cebulą. Dodać pieczarki i brokuły i smażyć przez 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
    4. Do warzyw z pieczarkami dodać fasolkę, wymieszać, chwilę smażyć, aż zmięknie ale wciąż będzie jędrna. Dodać mleko, wymieszać i gotować przez 2 minuty. Przełożyć na talerz, a na wierzch położyć kulki puree z ziemniaków.

    Jak to zrobić?

    Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Przeczytaj nasz artykuł "Przygotowanie puree ziemniaczanego" w którym prezentujemy wiele cennych wskazówek na temat tej prostej przystawki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis