Pasta z pieczonego bakłażana

Pyszny wegetariański dip z kuchni arabskiej potocznie zwany baba ghanoush. Doskonały z pieczywem lub na przystawkę.

UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 bakłażan
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
  2. Bakłażana ponacinać w kilku miejscach i powtykać ząbki czosnku.
  3. Piec przez 35 minut, aż skórka bakłażana będzie mocno brązowa. Przestudzić, a następnie przekroić na pół i wydrążyć łyżką miąższ.
  4. Miąższ zmiksować z natką pietruszki i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie