Pasta z pieczonego bakłażana

    Pasta z pieczonego bakłażana

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszny wegetariański dip z kuchni arabskiej potocznie zwany baba ghanoush. Doskonały z pieczywem lub na przystawkę.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 bakłażan
    • 5 ząbków czosnku
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Bakłażana ponacinać w kilku miejscach i powtykać ząbki czosnku.
    3. Piec przez 35 minut, aż skórka bakłażana będzie mocno brązowa. Przestudzić, a następnie przekroić na pół i wydrążyć łyżką miąższ.
    4. Miąższ zmiksować z natką pietruszki i oliwą, doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis