Mleczko kokosowe

    Mleczko kokosowe

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Domowy sposób na pyszne mleczko kokosowe - wystarczy kupić orzech kokosowy, przygotować blender i etaminę a po chwili można mieć i mleczko i wiórki kokosowe!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 orzech kokosowy
    • 500 ml gorącej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Orzech kokosowy przekroić na pół (najlepiej czystą piłką do metalu). Wydrążyć miąższ i drobno pokroić.
    2. Do blendera przełożyć połowę posiekanego miąższu, wlać 1 szklankę goracej wody i miksować przez 30 sekund. Można dodać mniej lub więcej wody w zależności jak gęste mleczko chcemy uzyskać. Czynność powtórzyć z pozostałym miąższem.
    3. Mleczko odcedzić przez etaminę, odciskając dobrze wiórki kokosowe.
    4. Mleczko przelać do szczelnie zamkniętego pojemnika, wstawić do lodówki i zużyć przed upływem 2 dni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis