Amarantus z warzywami

    Amarantus z warzywami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Amarantus jest bardzo bogaty w składniki odżywcze a dodatkowo nie zawiera glutenu. W tej wersji występuje w gulaszu warzywnym.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g nasion amarantusa
    • 3/4 litra wody
    • 3 marchewki
    • 2 pory
    • 1 seler
    • 1 papryka
    • 3 ziemniaki
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki tymianku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nasiona amarantusa zagotować w wodzie i gotować przez 15 minut.
    2. Wszystkie warzywa oczyścić i pokroić w kostkę.
    3. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucać kolejno marchewkę, pora, selera, paprykę i ziemniaki. Podsmażyć, cały czas mieszając, a następnie podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem przez 20 minut.
    4. Pod koniec duszenia warzywa wymieszać z amarantusem. Doprawić do smaku i dusić przez kolejne 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis