Gulasz warzywny z polentą

    Gulasz warzywny z polentą

    3polubienia
    3godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Danie inspirowane kuchnią meksykańską. Bardzo aromatyczne i smaczne! Najpierw należy przygotować polentę, bo potem wyśmienicie smakuje z tym gulaszem.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 szklanki bulionu warzywnego
    • 1 szklanka mąki kukurydzianej
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • 2 kolby kukurydzy
    • 2 cebule, posiekane
    • 2 czerwone papryki, pokrojone w kostkę
    • 1 kabaczek lub patison, pokrojony w kostkę
    • 3 pomidory, pokrojone w kostkę
    • 1/8 łyżeczki chili
    • 1/4 łyżeczki kuminu
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki kolendry
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. W garnku zagotować bulion. Wsypać mąkę i - cały czas mieszając - gotować, aż zgęstnieje. Dobrze wymieszać aby nie było grudek, dodać 2-3 łyżki oliwy. Polentę przełożyć do tortownicy, wykładzić powierzchnię i wstawić do lodówki na 2 godziny aby stężała.
    2. Kukurydzę ugotować i wyłuskać ziarna.
    3. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę, kabaczek i pomidory.
    4. Warzywa przełożyć do garnka, dodać kukurydzę, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodać przyprawy, wymieszać.
    5. Polentę wyjąć z lodówki i pokroić na trójkąty. Posmarować lekko oliwą, można natrzeć czosnkiem i podpiec na grillu lub w nagrzanym piekarniku, aby była ciepła.
    6. Polentę ułożyć na półmisku i podawać z gulaszem, posypane natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis