Przekładaniec razowy z burakami

    1 godz. 20 min

    Zdrowe i smaczne danie idealne na ciepłą kolację. Chleb razowy zapiekany z burakami z dodatkiem rodzynek.

    UrszulaCiąglińska

    Mazowieckie, Polska
    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 buraki
    • 80 g rodzynek
    • 2 łyżki oliwy
    • 3 łyżki bułki tartej
    • 15 kromek chleba razowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Buraki umyć i ugotować do miękości. Wrzucić do zimnej wody, a nastepnie obrać i zetrzeć na tarce.
    2. Rodzynki namoczyć na 15 minut w wodzie, odcedzić i wymieszać z burakami.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą.
    4. Kromki chleba lekko skropić wodą i układać w naczyniu, przekładając burakami, na wierzchu powinnien być chleb.
    5. Zapiekać przez 15 minut.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)