Jarzynowa potrawka z cukinią i fasolą

    Jarzynowa potrawka z cukinią i fasolą

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne jarskie danie jednogarnkowe, które doskonale nadaje się do podgrzania na ognisku. Można wzbogacić dodatkiem mięsnym - kiełbasą lub boczkiem.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g fasolki szparagowej
    • 400 g cukinii
    • 4 ziemniaki
    • 2 cebule
    • 4 pomidory
    • 2 zielone papryki
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/4 łyżeczki tymianku
    • 1/4 łyżeczki majeranku
    • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Fasolkę pokroić na kawałki i ugotować w osolonej wodzie.
    2. Cukinię i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w talarki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ćwiartki, a paprykę w paseczki.
    3. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i kolejno wrzucać: ziemniaki, cebulę, cukinię i paprykę. Smażyć przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać pomidory i czosnek, podlać odrobiną wody, przykryć i dusić przez 20 minut.
    4. Pod koniec duszenia dodać ugotowaną wcześniej fasolkę, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis