Sałatka z buraczów

    Sałatka z buraczów

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Buraki czerwone to pyszne i zdrowe warzywo - oto moja wersja sałatki z dodatkiem marchewki i jabłka. Polecam szczególnie do dań z wołowiny i cielęciny.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 buraki
    • 1 duże jabłko
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • szczypta cukru
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Buraki umyć i ugotować do miękości. Wystudzić i obrać. Zetrzeć na tarce.
    2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, skropić sokiem z cytryny.
    3. Marchewkę zetrzeć na tarce, a cebulę drobno posiekać. Wymieszać z burakami i jabłkiem. Doprawić oliwą, cukrem, solą i pieprzem. Smacznego!

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis