Lekki krem bez gotowania

    Lekki krem bez gotowania

    4polubienia
    10min.


    Zrobione przez 100 osób

    Lekki i puszysty krem do dekoracji tortów i ciast. Idealny do białego biszkoptu. Można by przysiąc, że jest gotowany - cały ten smak, a tak mało wysiłku! Lubię go czasem nieco zmienić i zamiast aromatu waniliowego dodać aromat syropu klonowego lub miętowy.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 1 białko jaja kurzego
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1/4 łyżeczki kamienia winnego (wodorowinianu potasu)
    • 120 ml (1/2 szkl.) wrzątku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. W średniej misce wymieszać biały cukier z białkiem, wanilią, kamieniem winnym i wrzącą wodą. Ubić mikserem na sztywno.

    Kamień winny

    Wodorowinian potasu, czyli kamień winny, to produkt uboczny powstający przy produkcji wina. Jest składnikiem proszku do pieczenia. Można go kupić w sklepach winiarskich i sklepach internetowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis