Słodko-kwaśna sałatka z kapusty

    Słodko-kwaśna sałatka z kapusty

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sałatka dla miłośników oryginalnych smaków. Kapusta biała i czerwona z marchewką w sosie musztardowo-octowym.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
    • 2 szklanki poszatkowanej czerwonej kapusty
    • 3 czerwone cebulki, posiekane
    • 2 marchewki, starte
    • Sos
    • 1/2 łyżki masła
    • 1/2 łyżki mąki
    • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego (z kostki)
    • 1/2 łyżki cukru
    • 1/2 łyżki ostrej musztardy
    • 1 łyżka octu winnego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Wszystkie warzywa wymieszać w misce.
    2. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i podsmażyć na złoto. Dodać zimny bulion i wymieszać. Dodać cukier, musztardę i ocet, gotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Gorącym sosem zalać warzywa i odstawić na godzinę.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis