Gulasz wołowy z Guinessem

    Gulasz wołowy z Guinessem

    4polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ten przepis dostałam od znajomego, który wyśmienicie gotuje. Gulasz z Guinessem należy do jego dań popisowych. Po prostu wyśmienity!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg wołowiny gulaszowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka mąki
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 3 marchewki, pokrojone na kawałki
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 6 czerwonych ziemniaków, pokrojonych w kostkę
    • 500 ml bulionu wołowego
    • 500 ml piwa Guiness o temperaturze pokojowej
    • 3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Wołowinę pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące.
    2. W dużym rondlu rozgrzać oliwę z masłem i w dwóch partiach obsmażyć kawałki wołowiny. Odłożyć na talerz i przykryć.
    3. Do garnka dodać cebulę i czosnek i smażyć przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać marchewkę i koncentrat pomidorowy, wymieszać i smażyć przez 3 minuty, cały czas mieszając.
    4. Dodać wołowinę, ziemniaki, piwo i bulion, zagotować na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez około 1 godzinę. Przed podaniem posypać natką.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis