Sałatka z kremem ziołowo-serowym

    Sałatka z kremem ziołowo-serowym

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lubię rozmaitość w tej sałatce - rzodkiewka, pomidor, papryka, seler i pieczarki w sosie vinaigrette z serowo-jogurtowym dodatkiem.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 główka sałaty lodowej
    • 1 pęczek rzodkiewki
    • 1 pomidor
    • 1 cebula
    • 1 papryka
    • 6 pieczarek
    • 3 łodygi selera naciowego
    • Sos vinaigrette
    • 4 łyżki oliwy
    • 2 łyżki octu winnego
    • szczypta cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • Krem serowy
    • 150 g jogurtu naturalnego
    • 50 g startego sera żółtego
    • 1 łyżka ziół prowansalskich
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka natki pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Sałatę opłukać, osuszyć i postrzępić na kawałki. Rzodkiewki i pomidora pokroić w półplasterki. Cebulę i paprykę pokroić w piórka, a pieczarki w plasterki. Selera obrać z włókien i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać.
    2. Składniki na sos vinaigrette połaczyć i wymieszać z sałatką. Przełożyć do salaterki.
    3. Jogurt wymieszać z serem i ziołami. Udekorować sałatkę, posypać natką i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis