Pokarm bogów

    (60)
    1 godz. 40 min

    Poczujesz się bliżej nieba degustując te ciasteczka. Są też świetne na podarki.


    Zrobione przez 54 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 18 

    • 155 g (1 i 1/4 szklanki) przesianej mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 145 g (1 szklanka) daktyli bez pestek, posiekanych
    • 225 g masła
    • 200 g (1 szklanka) cukru białego
    • 220 g (1 szklanka dobrze ubitego) cukru brązowego
    • 3 jajka
    • 115 g (1 szklanka) posiekanych orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.
    2. Wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia blachę o wymiarach 23x33 cm.
    3. Wymieszać pierwsze 4 składniki. Posypać daktyle połową szklanki mieszanki z mąką.
    4. Utrzeć masło z cukrem aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jajka, po jednym na raz, dobrze mieszając po każdym dodaniu. Stopniowo dodać mieszaninę z mąką.
    5. Dodać daktyle i orzechy i mieszać, aż wszystko się dobrze połączy.
    6. Wlać ciasto do przygotowanej blachy i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec 30-40 minut lub do momentu kiedy ciastka będą gotowe.
    7. Studzić na metalowej podstawce przez 20 minut, a następnie pokroić na kawałki. Owinąć każdy kawałek folią aluminiową lub kolorowym celofanem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (60)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis