Risotto z kurczakiem i grzybami

    Risotto z kurczakiem i grzybami

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pełnowartościowy jednogarnkowy obiad. Ryż w tym przepisie przygotowuję w piekarniku, a potem mieszam z grzybami, kurczakiem i serem. Pycha!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 szklanki ryżu arborio
    • 1 litr bulionu drobiowego
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 szklanka startego parmezanu
    • 2 łyżeczki tymianku
    • 70 g pokruszonego sera koziego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne. Wsypać ryż, zalać bulionem i dobrze wymieszać.
    2. Piec przez 45 minut, mieszając raz po 25 minutach.
    3. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę z pieczarkami, od czasu do czasu mieszając.
    4. Dodać kurczaka, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż kurczak będzie gotowy.
    5. Z piekarnika wyjąć ryż, dodać pieczarki z kurczakiem, parmezan, ser kozi i tymianek, dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły i od razu podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis