Sałatka holenderska

    Sałatka holenderska

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jadłam tę sałatkę na imprezie u znajomych i tak mi posmakowała, że teraz często gości na moim stole. Polecam!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 4 ogórki konserwowe
    • 2 marchewki
    • 1 czerwona papryka
    • 1 zielona papryka
    • 1/2 słoiczka marynowanych cebulek
    • 1/2 kalafiora
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • Sos
    • 1/2 cytryny
    • 1/2 łyżeczki musztardy stołowej
    • 4 łyżki oleju
    • 1/4 łyżeczki suszonego estragonu
    • 1/4 łyżeczki bazylii
    • 1 łyżeczka miodu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Marchewki zetrzeć na drobnej tarce. Paprykę pokroić w cienkie paski. Cebulkę odsączyć i połączyć z warzywami.
    2. Kalafiora podzielić na różyczki i dodać do sałatki. Całość wymieszać z natką pietruszki.
    3. Z cytryny wycisnąć sok i rozetrzeć z musztardą, powoli dodać olej, cały czas ucierając. Dodać zioła, miód, przyprawy i wymieszać na jednolity sos. Polać sałatkę i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis