Sernik makowo-jabłkowy

    Sernik makowo-jabłkowy

    5polubień
    1godz.35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Świetny pomysł na świąteczny makowiec. Ser połączony z makiem, któremu świeżości dodają starte jabłka. Polecam.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremka o wymiarach 25cmx35cm

    • Ciasto
    • 3 jajka
    • 200 g margaryny
    • 200 g cukru pudru
    • 300 g mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • Nadzienie
    • 250 g maku
    • 500 g jabłek
    • 200 g margaryny
    • 250 g cukru kryształu
    • 1 cukier waniliowy
    • 8 jaj, oddzielić białka od żółtek
    • 1250 g sera białego, zmielonego
    • 50 g kaszy manny
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • cukier puder do posypania ciasta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

      Ciasto:

    1. Oddzielić białka od żółtek. W osobnej misce utrzeć margarynę z cukrem na gładka masę i dodawać po jednym żółtku.
    2. Do utartej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia, i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć na wytłuszczoną formę o wymiarach 25x35 cm..
    3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    4. Nadzienie:

    5. Mak wypłukać, sparzyć i zemleć przez maszynkę. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.
    6. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę i stopniowo dodawać żółtka. Do utartej masy dodawać biały ser i ucierać aż do uzyskania jednolitej konsystencji razem z kaszą manną i proszkiem do pieczenia.
    7. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową. Ser podzielić na dwie równe części do jednej dodać mak z jabłkami i dokładnie wymieszać, drugą zostawić czystą.
    8. Na ciasto w blaszce wyłożyć masę serowo-makową, a następnie czystą masę serową.
    9. Piec 45-50 minut. Po upieczeniu ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis