Smażone i pieczone krewetki w kokosie

    Smażone i pieczone krewetki w kokosie

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 134 osoby

    Krewetki w smakowitym cieście, obtaczane w kokosie, smażone, a następnie pieczone. Sos do maczania to kropka nad i: marmolada, miód, ostry sos chili i musztarda!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 700 g dużych krewetek - obranych, oczyszczonych z przewodów pokarmowych
    • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 65 g (1/2 szkl.) mąki kukurydzianej
    • 1 łyżka soli
    • 1/2 łyżki mielonego białego pieprzu
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 235 ml (1 szkl.) zimnej wody
    • 150 g (2 szkl.) wiórków kokosowych
    • 950 ml oleju roślinnego do smażenia
    • 160 g marmolady pomarańczowej
    • 60 ml musztardy dijońskiej
    • 60 ml miodu
    • 1/4 łyżeczki ostrego sosu chili

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Krewetki obrać, usunąć przewody pokarmowe, a następnie umyć. Dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.
    2. Wymieszać mąkę pszenną z kukurydzianą, solą i białym pieprzem. Dodać 2 łyżki oleju roślinnego i zimnej wody. Wymieszać.
    3. Wsypać wiórki kokosowe do płytkiego naczynia. Zanurzać krewetki, po jednej na raz, w cieście, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych. Krewetki w takiej panierce układać na patelni z olejem rozgrzanym do temperatury 175°C. Smażyć krewetki na gorącym oleju aż będą lekko rumiane (około 4 minuty).
    4. Piec usmażone krewetki przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C.
    5. Przygotować dip: w małej misce wymieszać marmoladę z musztardą, miodem i ostrym sosem chili. Dobrze wymieszać. Podawać razem z krewetkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis