Spaghetti z krewetkami w sosie serowym

    Spaghetti z krewetkami w sosie serowym

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszny obiad z tygrysimi krewetkami w roli głównej, w pomidorowym sosie z dodatkiem białego wina i sera mozzarella.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 opakowanie (250 g) makaronu spaghetti
    • 500 g krewetek tygrysich
    • 1/4 szklanki oleju roślinnego
    • 1/2 szklanki białego wina
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 5-6 ząbków czosnku, posiekanych
    • 1/2 litra soku pomidorowego
    • 200 g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 g jogurtu naturalnego
    • 200 g startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić.
    2. W woku rozgrzać olej, dodać krewetki i smażyć, podlewając winem przez około 15 minut.
    3. Dodać cebulę oraz czosnek i smażyć przez kolejne 5 minut.
    4. Całość zalać sokiem pomidorowym, dodać mozzarellę, doprawić solą i pieprzem i gotować przez 20 minut, często mieszając.
    5. Do sosu dodać jogurt, wymieszać. Na końcu dodać makaron. Przekładać na talerze i podawać posypane parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis