Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

    Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

    2polubienia
    6godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ciekawe połączenie pomarańczy z czekoladą. Masę truskawkową można zamienić na śmietankową lub waniliową, albo zupełnie z niej zrezygnować i delektować się smakiem pomarańczy.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 blaszka 25 cm x 35 cm

    • Biszkopt
    • 4 jajka
    • 220 g cukru kryształu
    • 80 g mąki pszennej
    • 90 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Ciasto czekoladowe
    • 80 g mąki
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100 g cukru
    • 4 łyżki kakao
    • 2 jajka
    • 6 łyżek mleka
    • 6 łyżek oleju
    • Masa pomarańczowa
    • 370 ml wody
    • 330 g cukru
    • 2 cukry waniliowe
    • 180 g margaryny
    • sok z 2 pomarańczy
    • kilka kropel aromatu pomarańczowego
    • 200 ml mleka
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu pomarańczowego)
    • Masa truskawkowa
    • 1 jajko
    • ½ torebki cukru waniliowego
    • 3 łyżki cukru
    • 100 g margaryny
    • 150 g truskawek, zmiksowanych
    • Dodatki
    • Galaretka pomarańczowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 2godz.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +3godz. tężenie  ›  Gotowe w: 6godz.10min. 

      Biszkopt:

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
    2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodać cukier i żółtka, i nadal ubijać.
    3. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy 25x35 cm i piec przez 40-45 minut. Po wystygnięciu przeciąć wzdłuż na pół (na dwa blaty).
    4. Ciasto czekoladowe:

    5. Kiedy biszkopt się piecze możemy przygotować ciasto czekoladowe.
    6. Wymieszać suche składniki: mąkę , proszek do pieczenia, cukier i kakao. Następnie dodać jajka, mleko i ole. Składniki dobrze ze sobą połączyć - można użyć miksera i mieszać na najmniejszych obrotach.
    7. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę 25x35 cm i piec przez 25 min w temperaturze 170 stopni C.
    8. Masa pomarańczowa:

    9. Wodę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną, dodać sok i aromat pomarańczowy.
    10. W zimnym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną lub budyń i dolewać do gotującej się margaryny z sokiem. Chwilę gotować, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.
    11. Masa truskawkowa:

    12. Jedno jajko, cukier waniliowy i cukier kryształ ubić na parze i odstawić do wystygnięcia. Następnie utrzeć margarynę aż będzie puszysta i dodawać do niej stopniowo zimną masę jajeczną i zmiksowane truskawki. Utrzeć na puszystą masę.
    13. Jeszcze ciepłą masą pomarańczową posmarować jedną część biszkoptu, przykryć ciastem czekoladowym, znów posmarować masą pomarańczową i przykryć drugą połową biszkoptu. Wierzch ciasta posmarować masą truskawkową.
    14. Galaretkę pomarańczową rozpuścić we wrzącej wodzie, odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia.
    15. Złożenie ciasta:

    16. Dolną warstwę biszkoptu posmarować połową kremu pomarańczowego, przyłożyć to ciastem czekoladowym. Znów posmarować kremem pomarańczowym i przykryć drugim biszkoptem. Posmarować kremem truskawkowym, a na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis