Biszkopt z kremem malinowym

    Biszkopt z kremem malinowym

    2polubienia
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Leciutki biszkopt przełożony masą malinową. W sezonie ciasto możemy udekorować świeżymi malinami i zalać galaretką cytrynową.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremka o wymiarach 25cm x 35cm

    • Ciasto
    • 4 jajka
    • 220 g cukru kryształu
    • 80 g mąki pszennej
    • 90 g mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Dodatki
    • 225 g mrożonych malin
    • 60 g cukru pudru
    • 1 łyżka żelatyny
    • 4 łyżeczki mąki
    • 4 łyżeczki cukru
    • 2 żółtka
    • 250 ml mleka
    • 150 ml śmietanki 30%, schłodzonej
    • galaretka malinowa
    • świeże maliny do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
    2. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodać cukier i żółtka, i nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek i delikatnie wymieszać.
    3. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec 40-45 minut. Biszkopt po wystygnięciu przeciąć wzdłuż na pół (na dwa blaty).
    4. Mrożone maliny posypać cukrem pudrem i pozostawić do rozmrożenia, następnie odcedzić z nich 125 ml soku.
    5. W rondelku wymieszać żelatynę, mąkę i cukier. 2 żółtka ubić z mlekiem i sokiem malinowym i dodać do masy żelatynowej. Podgrzewać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści a masa trochę zgęstnieje. Zestawić z ognia i wymieszać z rozmrożonymi malinami.
    6. Schłodzoną śmietanę ubić i wymieszać z zimną masą malinową, wstawić do lodówki na pół godziny.
    7. Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawić aby zaczęła tężeć.
    8. Biszkopt przełożyć ¾ masy malinowej, wierzch ciasta posmarować pozostałym kremem i polać wcześniej przygotowaną galaretką malinową. Udekorować świeżymi malinami i odstawić aby galaretka całkowicie stężała.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis