Puszysty sernik

    Puszysty sernik

    7polubień
    4godz.50min.


    Zrobione przez 9 osób

    Najlepsza w serniku jest puszysta masa serowa, której w tym cieście jest prawie 90%. Polecam nie tylko na święta!

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 foremka o średnicy 24-25cm

    • Ciasto
    • 120 g mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 50 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 60 g masła
    • Dodatki
    • 6 jajek, oddzielić białka od żółtek
    • 220 g cukru
    • 125 g masła
    • 1 kg zmielonego twarogu na sernik
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 aromat waniliowy
    • 4 łyżeczki kakao

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +3godz. studzenie  ›  Gotowe w: 4godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni C.
    2. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać jajko, cukier puder, cukier waniliowy i masło, szybko zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.
    3. Zimne ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę o średnicy 24-25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec ciasto przez 20 minut. Nie wyłączać piekarnika.
    4. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem do białości, stopniowo dodawać zmielony ser, a pod koniec ucierania dodać mąkę i aromat waniliowy.
    5. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
    6. Podpieczony spód z ciasta posypać kakao i wyłożyć na to ser.
    7. Sernik piec przez około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.

    rada

    ciasto gotowe w około 2 godziny.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis