Sos pieczeniowy
1 / 1 Zdjęcie:  Lilla
Następne

Sos pieczeniowy

Mięsny sos, który łatwo się przygotowuje, a wspaniale smakuje z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam też spróbować na plackach ziemniaczanych.

Lilla Mazowieckie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 250 g wieprzowiny z kością
  • szczypta soli
  • 50 g masła klarowanego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 liść laurowy
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Mięso oddzielić od kości, drobno pokroić i dodać szczyptę soli.
  2. W rondelku roztopić masło i podsmażyć mięso, cały czas mieszając. Dodać cebulę i podsmażyć. Podlać odrobiną wody, dodać liść laurowy i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodę. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
  3. Na patelni zrobić zasmażkę - roztopić masło i wymieszać z mąką, zrumienić i rozprowadzić odrobiną wody. Dodać do sosu i gotować przez 5 minut.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie