Sos pieczeniowy

    Sos pieczeniowy

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 10 osób

    Mięsny sos, który łatwo się przygotowuje, a wspaniale smakuje z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam też spróbować na plackach ziemniaczanych.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g wieprzowiny z kością
    • szczypta soli
    • 50 g masła klarowanego
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 liść laurowy
    • pieprz i sól do smaku
    • 1 łyżeczka masła
    • 2 łyżki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Mięso oddzielić od kości, drobno pokroić i dodać szczyptę soli.
    2. W rondelku roztopić masło i podsmażyć mięso, cały czas mieszając. Dodać cebulę i podsmażyć. Podlać odrobiną wody, dodać liść laurowy i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodę. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
    3. Na patelni zrobić zasmażkę - roztopić masło i wymieszać z mąką, zrumienić i rozprowadzić odrobiną wody. Dodać do sosu i gotować przez 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis