Podstawowa zupa z szynką i fasolą

    Podstawowa zupa z szynką i fasolą

    2polubienia
    3godz.


    Zrobione przez 800 osób

    Zdrowa zupa fasolowa z szynką. Łatwa do przygotowania i jest świetnym sposobem na wykorzystanie golonki. W tej zupie jest też wiele różnych warzyw.

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 500 g suchej fasoli Piękny Jaś
    • 2 l wody
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 1 golonka
    • 130 g drobno pokrojonej marchewki
    • 0,5 łodygi selera naciowego, drobno pokrojonej
    • 160 g drobno posiekanej cebuli
    • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
    • 1 łyżeczka gorczycy w proszku
    • 2 liście laurowe
    • 225 g drobno pokrojonej szynki
    • 0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.30min.  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Opłukać fasolę, wyrzucając wszelkie uszkodzone lub odbarwione ziarna. W dużym garnku, na dużym ogniu zagotować wodę. Dodać sól i fasolę, a następnie zdjąć z ognia. Pozostawić fasolę w gorącej wodzie na co najmniej 60 minut.
    2. Po 60 minut moczenia, postawić garnek z powrotem na dużym ogniu, dodając do niego golonkę, marchew, seler, cebulę, czosnek, gorczycę i liść laurowy. Dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 60 minut.
    3. Wyjąć golonkę i wyrzucić. Dodać pokrojoną szynkę i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 30 minut. Dodać zmielonym białym pieprzem do smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis