Gulasz warzywny z cukinią

    Gulasz warzywny z cukinią

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Gulasz z warzyw: cukinia, pomidory i papryka - rodem z La Manchy. Podaje się go z jajkiem sadzonym i chlebem jako pełnowartościowy obiad nie tylko dla wegetarian. Zobacz nasz przepis video z tym gulaszem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 150 ml oliwy z oliwek
    • 6 pomidorów, obranych i posiekanych
    • 1 łyżka cukru
    • 1 duża szczypta soli
    • 1-4 ząbki czosnku (wedle upodobania), posiekane
    • 4 zielone papryki, posiekane
    • 2 cukinie, pokrojone w plasterki
    • 1 cebula, posiekana

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W garnku o grubym dnie rozgrzać 75 ml oliwy. Dodać pomidory, cukier i sól i gotować przez 5 minut. Zmiksować ręcznym blenderem na gładko.
    2. W dużej patelni rozgrzać pozostałe 75 ml oliwy. Dodać czosnek i smażyć, aż zacznie uwalniać swój aromat. Dodać paprykę, cukinię i cebulę. Smażyć, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut), często mieszając.
    3. Dodać puree z pomidorów. Gotować przez 15 minut, często mieszając, aby nie przywierało do dna. Posmakować i w razie potrzeby doprawić solą.
    4. W osobnej patelni rozgrzać oliwę i usmażyć po jednym jajku sadzonym na każdą porcję.
    5. Nakładać po chochelce gulaszu na talerze, na wierzchu układać po jajku sadzonym, a obok ułożyć kromki chleba.

    rada

    Można użyć czerwonej papryki zamiast zielonej, albo nawet mieszanej.

    Zobacz jak to zrobić!

    Gulasz warzywny z cukinią
    Gulasz warzywny z cukinią

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis